El divendres passat, dins del marc de la fira de Biocultura –celebrat al Palau Sant Jordi de Bareclona- , va tenir lloc una interessant conferència del nutricionista francès Michel Montignac. Una bona amiga, la Núria Piè, em va informar d’aquest esdeveniment i , evidentment, no vaig deixar perdre l’oportunitat de conèixer i escoltar en directe les explicacions del meu dietista preferit.
Quan va arribar l’hora ens vam dirigir cap a una sala força cutre on havia de tenir lloc la conferència. Malauradament, el senyor Montignac es va retardar força estona ja que venia directament de la ràdio i havia trobat molt trànsit.
El seu discurs, evidentment, va estar ple de referències subliminals contra les tradicionals dietes hipocalòriques que, segons el nutricionista francès, no són més que una presa de pèl. Per contra, Michel Montignac, proposa una dieta sense cap mena de restricció calòrica però que posa límits estrictes a alguns carbohidrats com la patata, la farina o el sucre. A més, Montignac va apostar obertament pels productes ecològics ja que, pel fet de ser menys refinats i manipulats, acostumen a tenir un IG més baix. Perquè ens féssim una idea de com es manipulen alguns productes ens va posar l’exemple del blat de moro. Sembla ser que el blat de moro que van conèixer els indígenes abans del gran descobriment no tenia res a veure amb l’actual. El seu IG era molt inferior, però quan els americans van començar a manipular els cereals per treure’n més profit, l’IG d’aquests productes es va disparar. La prova és que els indígenes americans eren gent més aviat prima malgrat que la seva alimentació es basava en el blat de moro i, actualment, tot el continent americà pateix obesitat.
Un altre punt controvertit que va tractar el conferenciant va ser el de l’exercici físic, tan recomanat per dietistes i nutricionistes moderns com a complement de qualsevol dieta. Montignac, a través d’una sèrie d’estadístiques que anava mostrant en una pantalla, va demostrar que la població que tendeix més a estar prima té feines més aviat sedentàries i no acostuma a practicar esport. A França es va demostrar que el col·lectiu amb menys tendència al sobrepès són els banquers. En canvi, gent de camp o senyores de fer feina, que estan constantment fent exercici, tendeixen molt més al sobrepès.
Amb totes aquestes demostracions i desmentint alguns mites nutricionals que tots tenim assumits com a veritats absolutes, Montignac ens proposava el seu mètode com a únic camí possible cap a la pèrdua i manteniment de pes.
La veritat és que entre la traducció nefasta i la inquietud d’alguns oients que no van poder reprimir interrompre constantment el discurs del conferenciant, la xerrada va resultar una mica esperpèntica. Tot i així, em va semblar genial haver conegut el senyor Montignac en persona i me’n vaig endur un autògraf del qual em sento ben orgullosa.