
Aquí teniu el gazpacho amb síndria que molts dels blocaires hem anat fent durant l’estiu. Aquest cop l’he preparat seguint les instruccions de la Glòria del
Cafè de nit. La preparació no té cap misteri: només cal preparar un gazpacho com de costum i afegir-hi una mica de síndria. Altres vegades, he preparat la mateixa recepta mitjançant un procediment més complex: es tracta de preparar una mena de melmelada de síndria coent-la a trossos petits amb unes cullerades de sucre. Després de triturar-la, la meitat de la preparació la barrejo amb el gazpacho normal i l’altra meitat la poso al congelador. A l’hora de servir el gazpacho, poso en un bol trossets de pebrot, ceba, tomàquet, cogombre i una bona cullerada de gelat de síndria; en un got a apart serveixo el gazpacho. La presentació és ben curiosa i està inspirada en un gazpacho amb sorbet de cogombre i alfàbrega que vaig menjar a la
Maison du Languedoc Roussillon.
Ja veieu que el tradicional gazpacho andalús accepta un bon grapat de variacions. De fet, ni tan sols els andalusos es posen d’acord a l’hora d’especificar els ingredients genuïns del gazpacho: n’hi ha que hi posen all, d’altres que no; n’hi ha que hi posen pa remullat; uns que hi posen pebrot verd, d’altres prefereixen el vermell... Les propostes més innovadores hi inclouen fruites com la síndria o el meló, i alguns blocaires han fet la mateixa proposta emprant cireres. D’aquesta manera aconseguim un gazpacho més original i més refrescant que mai.
I el truc d’aquest color tan intens: una punteta, punteta de colorant de color vermell maduixa. Però no us passeu, que aquests tints són molt potents!!! Els podeu trobar en tendes especialitzades i, a Badalona, en tenen a
Can Boter (carrer Cononge Baranera).