
Com en moltes ocasions, jo agafo de les receptes el que m’interessa i les adapto als productes que tinc per casa o als nostres gustos, de manera que molt rarament segueixo les indicacions al peu de la lletra. Aquesta vegada, les variacions més significatives respecte la recepta original són que, per una banda, enlloc d’emprar carn de vaca vaig fer servir una carn de vedella que tenia per fer estofat; i, per altra banda, que com que no tinc olla a pressió, ho vaig cuinar amb l’olla normal.
La cervesa negra la vam anar a comprar a La Maison Belge, un establiment especialitzat en cerveses belgues i altres productes del mateix país com ara les delicioses Jules Destroper. La Mar ens va recomanar la cervesa negra més adient per a la nostra elaboració i ens va explicar que de tant en tant organitzen cursos i tallers de cata on es poden tastar algunes de les cerveses més populars de Bèlgica.
Un cop adquirit l’ingredient estrella del plat, la resta va ser bufar i fer ampolles!
Ingredients per a 4 persones:
- 800g de vedella per estofar
- 2 cebes de Figueres
- Mig pebrot verd
- 1 pastanaga
- 2 patates grans
- 3 carxofes
- 400g de pèsols congelats
- ½ litre de cervesa negra
- Oli d’oliva, sal i farina
- 2 fulles de llorer
Preparació:
Temps estimat: 2 hores
- Primer de tot, enfarineu la vedella i fregiu-la en una paella amb un rajolí d’oli d’oliva. Un cop llesta, retireu-la de la paella i reserveu-la en un plat.
- Tot seguit, piqueu les cebes, el pebrot verd i la pastanaga i introduïu les verdures picades en una olla amb un rajolí d’oli, les fulles de llorer i un polsim de sal. Deixeu coure uns minuts sense que s’arribin a daurar les verdures.
- Passats aquests minuts, afegiu-hi la carn i la cervesa, tapeu l’olla i deixeu coure durant uns 25 minuts a foc mig. Sacsegeu de tant en tant l’olla per tal que no s’enganxi la verdura i, si fa falta, afegiu-hi una miqueta d’aigua.
- Un cop cuit, retireu amb compte la carn i el llorer i reserveu-ho en un plat.
- Passeu la resta d’ingredients pel passapurés o el colador xinès i aboqueu la salsa resultant un altre cop dins de l’olla.
- Peleu les patates i talleu-les a daus. Netegeu bé les carxofes rebutjant les fulles més dures i trossegeu-les. Introduïu les patates i les carxofes a l’olla amb la salsa i deixeu coure 5 minuts amb l’olla tapada.
- Passat aquest temps, afegiu-hi la carn i els pèsols i, si cal, una mica més d’aigua. Tapeu un altre cop i acabeu de coure durant uns 10-15 minuts.
- Retireu l’olla del foc i serviu els plats ben calents.