Em fa mitja vergonya dir-ho, però és la primera vegada que feia escudella catalana. Moltes vegades faig brou de verdures perquè a l’Aleix i a mi ens agrada molt, i alguna vegada havia fet brou de pollastre amb verdures, però mai l’autèntica escudella.
Com que versions de l’escudella n’hi ha tantes com cases i la nostra amiga Lupe sempre ens ha explicat delícies de l’escudella de la seva àvia Montserrat, li vaig demanar la recepta per tal de fer la meva iniciació al món escudellaire. I la veritat és que la Lupe tenia raó: l’escudella de la iaia Montserrat no va deixar ningú indiferent. El meu sogre va gaudir com un nen amb sabates noves i tant ell com l’Aleix van repetir i tot. El brou va quedar blanquet, blanquet, amb un sabor intens –tal com a de serun bon brou- però gens greixós.
Ingredients per a 4 persones
- 1 carpó de gallina
- 1 cuixa de pollastre
- 1 os de genoll de vedella (fa el caldo blanc)
- 1 tros de carn de vedella: la part del pit o el “conill”
- 1 os de pernil del peu (si no és del peu farà el caldo negre)
- 150 gr. de carn picada de vedella
- Mitja botifarra (o bé 2-3 salsitxes)
- 1-2 talls de cansalada
- Ou, julivert, all, pebre, pa ratllat i farina
- Porro, pastanaga, patata, nap, api (sense les fulles, les fulles fan el brou negre), col i xirivia
Preparació:
Temps estimat: 1 hora i mitja
- En una cassola gran i alta fer bullir l’aigua i posar-hi totes les carns (excepte la pilota) durant 30 minuts. La cansalada es pot treure en 15-20 minuts perquè no quedi massa greixos. Durant els 30 minuts s’ha de desengreixar el brou (escumar-lo).
- Mentres, podem fer la pilota: en un bol barregem la carn picada amb mitja botifarra, posar-hi un ou, all i julivert, sal i pebre, pa ratllat. Treballar bé la pilota com si fos una massa de pastisseria fins que quedi compacte, si no esta prou treballada es desfaria. Finalment es pot enfarinar una mica.
- Posem la pilota i les verdures a l’olla. Si no hi cap tot podem treure el carpó o la cuixa. Deixem que es facin les verdures uns 15-20 minuts (la col s’ha de treure abans perquè no es desfaci).
- En una font hi posem les carns (cansalada, pollastre, vedella i pilota) tallades i les verdures. Acabem d’escumar el brou si té molt de greix i el colem. Per a menjar, es serveix el brou amb la pasta que es desitgi i la carn i verdures del brou.
Les úniques variacions que hi vaig introduir van ser que, enlloc de botifarra vaig emprar caen picada de porc per a fer la pilota i que, enlloc d'una, en vaig fer dues perquè érem força colla. També vaig posar dues botifarres negres per allargar una mica el tall.
Llàstima que ja comença a venir el bon temps -a veure si és veritat- i ja no ens vindrà gaire de gust la sopeta. Però l'hivern que ve segur que me'n tornen a demanar i ja no valdrà el brick Gallina Blanca... jeje!