Ingredients per al suc de tomàquet i cireres:
500g de tomàquets madurs (si pot ser de branc
200g de cireres
40g d’oli d’oliva verge extra
1 cullerada de vinagre de Mòdena
Sal i pebre
4 fulles d’alfàbrega
Preparació:
Temps estimat: 20 minuts
- Primer de tot, netegeu bé els tomàquets i les cireres. Aquest cop, com que vaig fer servir tomàquets de branca molt madurs, no vaig tenir problema per pelar-los, però si no sempre es poden escaldar uns segons i es pelen sols.
- Seguidament, amb l’ajuda d’un ganivet, traieu els pinyols de les cireres.
- Un cop nets els ingredients, passeu-los per la liquadora. Si no teniu liquadora, podeu emprar una batedora normal i després passar-ho pel colador xinès.
- Mescleu bé el suc dels tomàquets amb el de les cireres, afegiu-hi l’oli, el vinagre, la sal i el pebre, i deixeu-ho a la nevera almenys tres hores. Jo, com que ho vaig preparar al vespres hi vaig afegir quatre glaçons, que també van anar bé per alleugerir-ne la consistència.
- Serviu els xarrups en gotets petits de vidre decorats amb una fulleta d’alfàbrega. A la foto que teniu a dalt l’alfàbrega estava una mica pansida perquè era congelada i, a mesura que es va anar descongelant, es va anar ensopint. De totes maneres no us recomano que la congeleu perquè perd tota la seva aroma.
Com us he comentat, el suc de tomàquet i cireres va servir per acompanyar uns farcellets de pasta filo que van tenir força èxit. La pasta la vaig comprar fa setmanes a l’Alcampo i no quedaven gaires dies perquè es complís el termini de caducitat, així que va ser una bona ocasió per fer-la sortir de la nevera. Els primers farcellets que us presento estan inspirats en una altra recepta del llibre Bocados de Juan Mari Arzak que ell titula “Tomate asado y crujiente”. Jo només he substituït el julivert per orenga i hi he afegit el formatge de cabra. Aquí teniu els ingredients per fer vuit farcellets:
Ingredients per als farcellets de tomàquet cherry i formatge de cabra:
Un paquet de pasta filo
8 tomàquets cherry
1 rulo de formatge de cabra
Un all
Oli d’oliva i sal
Preparació:
Temps estimat: 30 minuts
- Per començar, escaldeu els tomàquets cherry i extraieu-ne la pell.
- A continuació, passeu-los per la paella amb una mica d’oli, orenga i l’all picat. Jo aquest cop no hi vaig posar l’all perquè a la meva germana no li agrada.
- Talleu 8 quadradets de formatge de cabra i reserveu-los.
- Talleu la pasta filo en quadrats d’uns 10 cm de costat. Us aconsello que poseu els fulls dobles, perquè si no es fàcil que es trenquin.
- Amb l’ajuda d’un pinzell, pinteu la cara exterior dels quadrats de pasta filo. D’aquesta manera quan els posem al forn agafaran més coloret. Abans de començar a muntar aprofiteu per anar escalfant el forn.
- Munteu els farcellets posant damunt de cada quadrat un tomàquet cherry i un trosset de formatge de cabra. Tanqueu els farcellets ajuntant-ne les puntes i pressionant amb els dits. Ja veureu que s’enganxa fàcilment.
- Finalment, poseu els farcellets al forn durant 5 minuts i retireu-los amb compte que no es trenquin.
Per variar una mica, els altres farcellets els vaig elaborar segons una recepta del llibre Los mejores pintxos de Donostia, que vaig comprar la darrera vegada que vam estar al País Basc. La recepta l’elabora el restaurant Izar i la principal diferència entre la recepta original i la que us presento a continuació és que en la recepta basca s’hi empra pasta brick enlloc de pasta filo.
Ingredients per als farcellets de xampinyons i gambes:
Pasta filo
Un porro
300g de xampinyons
16 gambes petites
Una cullerada de farina
Un rajolí de llet
Preparació:
Temps estimat: 35 minuts
- Comenceu tallant el porro en rodanxes ben fines, seguiu picant els xampinyons en trossets ben menuts i talleu les gambes en tres trossets.
- Sofregiu les verdures i les gambes trossejades a foc lent i, quan estiguin ja prou cuites, afegiu-hi la farina. Mescleu-la amb les verdures i deixeu que cogui durant un minut i, seguidament, afegiu-hi un rajolí de llet.
- Espereu que la mescla qualli una mica i retireu-la del foc.
- Deixeu que la massa es refredi. Veureu que a mesura que es va refredant va quedant més espessa i compacta.
- Quan la massa estigui compacta ja podeu procedir a farcir els farcellets. Seguiu les mateixes instruccions de més amunt.
Aquest cop vaig decidir servir en un plat tres farcellets i el xarrup de tomàquet, però també ho hagués pogut servir en safates per anar picant. Només us dic que els farcellets que havien sobrat –en vaig fer quatre per cap però només en vaig posar tres perquè em va semblar que seria massa...- van acabar volant!