Bacallà amb mel i chips de patates blaves

Aquesta recepta se’m va acudir temps enrere, quan l’Alex Bauzà em va parlar del seu bacallà aromatitzat amb vainilla i mel. Com que en aquell moment jo no disposava de baines de vainilla per fer l’experiment vaig decidir seguir el mateix procediment emprant una branqueta de canyella al seu lloc. La idea de les patates blaves va sorgir perquè en aquell moment en tenia –la qual cosa aquí a Barcelona no és fàcil- i em feia gràcia provar les chips de les quals havia sentit parlar a Juan Mari Arzak. El resultat va ser força acceptable, tot i que, per al meu gust, un pèl massa embafador. Les patates blaves, com ja havia dit en posts anteriors, són més vistoses que gustoses, però per decorar el plat sempre fan goig.

Ingredients per a 4 persones:

600 grams de bacallà dessalat (unes 2 porcions per persona)
oli d’oliva verge extra
farina
4/5 cullerades de mel de taronger
una branca de canyella
la pell d’una llimona
4/5 patates blaves (vitelottes)

Preparació:
Temps estimat: 1 hora


  • Primerament, passeu el bacallà prèviament dessalat i ben escorregut per la farina i fregiu-lo en una paella amb força oli fins que quedi dauradet. Un cop hagi agafat color, traieu-lo del foc i reserveu-lo.

  • En el mateix oli de fregir el bacallà, afegiu-hi la pell d’una llimona en tires i una branca de canyella partida per la meitat. Deixeu que faci xup-xup durant uns minuts i, seguidament, afegiu-hi quatre o cinc cullerades de mel de taronger (o qualsevol altra mena de mel).

  • Deixeu que torni a arrencar el bull i, abans que redueixi massa, hi afegiu el bacallà que anireu impregnant de la salsa amb ajuda d’una cullera.

  • Retireu el bacallà i poseu-lo en una safata ben impregnat de la salsa. Per evitar que es refredi, podeu posar la safata al forn a uns 50º. D’aquesta manera conservarà la temperatura sense coure’s més del compte.

  • A continuació, talleu les patates blaves en làmines ben fines, si pot ser amb ajuda d’una mandolina o d’un pelador de patates, i fregiu-les amb força oli fins que quedin ben cruixents.

  • Per muntar el plat, només cal posar un parell de talls de bacallà guarnits amb les tires de pell de llimona i la canyella i, per acompanyar, unes vistoses chips de patates blaves.

Bon profit!