Amanida d’estiu amb pasta de colors

El 21 de juny és un dia especial, no només perquè és el sant de la meva mare, sinó perquè, a més, inaugurem l’estació de l’any que més m’agrada: l’estiu. Per a mi l’estiu és sinònim de bon temps, sol, platja, vacances, vestits fresquets, dies llargs i tardes lluminoses. L’estiu per a mi és vida, és color, és el soroll de les onades, el sabor de la sal a la pell. Estiu és llegir un bon llibre perquè et ve de gust, una lleugera migdiada després de dinar, un vermut al costat del mar o una passejada nocturna llepant un gelat. Tots us haureu adonat que l’estiu és la meva estació i suposo que la gaudeixo tant perquè la trobo a faltar durant la resta de l’any.

El cas és que per celebrar l’entrada a aquesta estació que tant m’apassiona avui us presento un dels plats que més ens agrada a casa en aquests dies calorosos d’estiu i la dedico a la meva mare que, com he dit, avui celebra el seu sant.

Ingredients per a 4 persones:

400g de pasta de colors
1 fulla de llorer
Amanida variada (fulla de roure verda i morada)
2 llaunes de tonyina
1 llauna petita de pinya en almívar
2 tomàquets madurs

Per a la salsa:

4 cullerades de maonesa
1 cullerada de ketchup
Un rajolí de Cointreau
Una cullerada d’aigua
Pebre

Preparació:
Temps estimat:
20 minuts


  • Poseu a coure la pasta amb un polsim de sal i la fulla de llorer durant 12-15 minuts segons les indicacions del fabricant. Un cop cuita, renteu-la amb aigua freda, escorreu-la i reserveu-la a la nevera durant un parell d’hores perquè estigui ben fresqueta.

  • Per preparar la salsa rosa només cal barrejar la maonesa i el ketchup, afegir-hi un rajolí de Cointreau i un polsim de pebre i, si veieu que la mescla és massa espessa, diluïu-la amb una cullerada d’aigua. En algunes receptes també he vist utilitzar suc de taronja i whisky enlloc del Cointreau.

  • Talleu les fulles de roure en tires fines amb l’ajuda d’un ganivet apropiat. Si no teniu fulla de roure també podeu emprar enciam o qualsevol de les amanides variades que vénen ja envasades.

  • Talleu el tomàquet a daus. Si voleu podeu retirar-ne la pell perquè no es trobi després. A mi no m’hi desagrada però el metge em va recomanar treure-la perquè és massa àcida per a uns intestins delicats.

  • En un bol gran barregeu la pasta amb la salsa rosa. Afegiu-hi els daus de tomàquet, la pinya tallada a trossets i la tonyina esmicolada. Distribuïu l’amanida al voltant del plat i poseu al centre la pasta.

Un plat d’allò més refrescant per quan ja es comença a notar la caloreta! A més hi podeu anar introduint diferents variants. Jo, a vegades, hi poso palet de cranc enlloc de tonyina, olives farcides tallades a rodanxes enlloc de la pinya, blat de moro, ceba tendra, olives negres, daus de pernil dolç... Es qüestió d’imaginació!