
Feia temps que em sentia intrigada per indagar les diferències entre els més recents i omnipresents muffins i les tradicionals magdalenes de tota la vida; així que he estat uns dies tafanejant per algunes webs i alguns blogs fins a treure’n algunes conclusions.
En primer lloc he descobert que, mentre que les magdalenes tenen els seus orígens en territori francès, els muffins –tot i que actualment es relacionen més amb els EEUU- comencen la seva història al Regne Unit.
Segons explica la història el mot madelaine prové del nom d’una camperola francesa de la regió de
Però aquestes maidelaines clàssiques disten molt de les que coneixem avui dia. Antigament es coïen en uns motlles en forma de petxina allargada i no tenien l’actual forma arrodonida, sinó forma de mol·lusc.
Els muffins són encara més antics que les tradicionals magdalenes, ja que tenen els seus orígens a Anglaterra, cap els voltants de l’any 1703. Inicialment eren una mena de pastissos dolços i arrodonits que se servien calents per acompanyar el te. Mica en mica, es van anar fent populars a altres països de l’anomenada Commonwealth i s’hi van anar incorporant ingredients com els fruits secs o la xocolata.
Des del punt de vista gastronòmic, les magdalenes i els muffins són molt similars tant en el procés d’elaboració com en els ingredients. Les principals diferències resideixen en el punt de dolçor i en la textura. Els ingredients bàsics són la farina, els ous, el sucre, la mantega i el llevat. Però mentre que la magdalena porta més sucre i més llevat, els muffins porten més mantega. Això fa que la textura de la magdalena sigui més esponjosa i el seu sabor sigui més dolç, mentre que els muffins són més atapeïts i menys dolços, potser per això se’ls solen incorporar altres ingredients com la xocolata o la banana i el iogurt, com ens proposa l’Eliana de Directo al Paladar.
El procés d’elaboració és molt similar, però mentre que per a realitzar la massa de les magdalenes mesclem enèrgicament els ingredients fins que queda una pasta llisa i homogènia, quan elaborem la massa per als muffins mesclem els ingredients més lleugerament sense evitar la formació de grumolls.
Després de la investigació, havia de posar en pràctica els coneixements adquirits i, com que de magdalenes ja n’havia fet més d’un cop, vaig decidir-me a provar per primer cop els muffins. Vaig seguir la recepta tradicional de
Us en dono la recepta, però us aconsello que afegiu xocolata o fruits secs a la massa.
Ingredients:
255g de farina
3 cullerades de postres de llevat
1 cullerada de postres de sal
110g de sucre
240cc de llet
1 ou
85g de mantega fosa
Canyella en pols
Minilacasitos de colors
Temps estimat: 10 min + 25 de cocció
Tot i que m'agrada emprar músiques sense lletra per als meus vídeos, aquest cop no me'n vaig poder estar a l'hora d'escollir la música, i és que l'Aleix i jo ens vam passar el dia canviant la lletra de la cançó per adaptar-la a la nostra recepta. Us imagineu el canvi de lletra?
- Primer de tot, preescalfem el forn a 180º.
- Seguidament, tamisem la farina en un bol i hi incorporem el llevat i el sucre mesclant bé els ingredients sòlids.
- En un bol a part mesclem els ingredients líquids: batem l’ou i hi incorporem la llet, la mantega fosa i una mica de canyella en pols.
- Afegim els ingredients sòlids als líquids barrejant la mescla amb una forquilla fins que no es vegi la farina. Aquesta operació no ha de durar més d’un minut i la massa resultant ha de tenir una aparença grumollosa.
- Amb la massa que hem preparat, omplim els motlles deixant un dit de marge per quan pugin els muffins. Jo he fet servir motlles de silicona, que són els més pràctics i són força econòmics. Jo els vaig comprar a l’Hàbitat del triangle.
- Decorem els muffins amb els Lacasitos de colors. Si no en trobeu de tan petits, ho podeu fer amb perles de xocolata o amb qualsevol altre ingredient que us sembli decoratiu.
- Posem els muffins al forn durant 25 minuts o fins que estiguin daurats. Sempre va bé comprovar la cocció interior amb un escuradents, de manera que si punxem fins el centre de la massa i surt net, els muffins ja estan llestos.